2009 m. birželio 2 d.

Ko reikia Europai ir ko reikia mums

Vieną kartą pasidaro aišku, ko nori. Tereikia nueiti į pradžią (tai ne taip lengva, kaip pasakyt) ir pažvelgti, kur visa ko pradžia. Bet tai reikia padaryti rimtai ir atsakingai, o ne vaizduotis, kad supranti savaime.
Gali nesutikti su ta pradžia ir nurodyta kryptimi ir tokį veiksmą įmanoma suprasti. Tačiau kaip regis pasiryžusių būti radikaliais ne taip jau ir gausu, tad teks ieškoti su žiburiu. Kitaip kartosis tas legendinis "Trukt už vadžių, ir vėl iš pradžių". Kiek kartų berinktumėm valdžią, tiek kartų istorija ta pati. Teisingiau - jokios istorijos, o tik bejėgiškas pirsčiojimas, prieš tai beje pažėrus krūvas lozungų apie juodbėriškus savo sugebėjimus ir troškimus.
Šiandien gavau du bukletėlius, ir abiejuose aptinku tą "lozungizmą", kuris nukreiptas į visišką nesusigaudymą ir, tikiuosi, iš tokio paties nesusigaudymo kylantis. Beje, tai nė kiek neguodžia - matyti į valdžią lipantį asmenį, kuris ne tik, kad nesusigaudo, ką kalbąs, bet ir savo veiksmais liudijantis visiškai priešingus teiginius.
Tai tiesiog manymas, kad žodžiais įmanoma užliūliuoti.
Galėčiau pasilikti tokį vertinimą pats sau, bet neturiu jokios teisės.
Štai toks ponas Remigijus Ačas atspausdino savo bukletą (jis pats didžiausias iš gautų, ir tai galima laikyti simptomatišku požymiu), kuriame yra pokalbis su juo, tik va kalbančio su juo vardo netenka matyti. Į klausimą "Ar esate tikintis?" ramiai atsako "Taip, esu katalikas". Pradžiugau - katalikas yra Dievą ir Bažnyčią MYLINTIS žmogus. Mylintis žmogus negali gyventi be mylimojo, o štai Ačas taria: "Tačiau, bet ką reikia propaguoti su saiku" Propaguoti? Iš kur tai? Kai myli - ne iki propagandų. Kai myli stengiesi
kuo dažniau būti kuo arčiau mylimojo. Suprantu, kad katalikui Dievas yra pirmoje vietoje, ir jei dar reikia propaguoti, tai kažin kaip ten su katalikybe.. O ką daro Ačas? Na, jis pasigiria: "Per didžiąsias šventes (ne vien tik per Velykas ir Kalėdas) einu į bažnyčią". Bažnyčioje šventė yra kiekvienas sekmadienis. Tai Kristaus prisikėlimo diena ir katalikas ją turi švęsti. Ne verčiamas, bet savo katalikiško pašaukimo vedamas. Na, ir "nueiti į bažnyčią" dar nieko nereiškia.
Man toks požiūris tereiškia vieną - paviršutiniško požiūrio buvimą pagrindiniuose gyvenimo klausimuose. Bet "šventa vieta" tuščia nebūna. Ir iš tikrųjų - tą vietą užima "stiprios asmenybės" - Hitleris ir Chruščiovas. Europarlamentaro kėdės trokštantis ponas turi kitus idealus...
Prie viso to "šeimai LIEKA ne tiek laiko, kiek norėtų". Šeima yra pirminis žmogaus pašaukimas, tad laiko jai visada turi būti. Gal tiesiog atsisakyti to sporto klubo, a?
Remigijus Ačas yra išbrauktas iš sąrašo.

Kitas, mažesnis bukletėlis. Viršelyje - tikrai žavinga ir iš pažiūros brandi moteriškė. Ir pavardė žinoma - Rūta Rutkelytė. O partija kuriai ji atstovauja - Tėvynės Sąjunga-Lietuvos Krikščionys demokratai. Krikščionys.
Verčiam kitą pusę, o ten - jūs tik pažiūrėkit - devintokės anketa. Bala nematė, tebūnie anketa, svarbu kas ten rašoma. Ieškau krikščioniškų požymių. Ir skiltyje "kaip leidžiu laisvalaikį" skaitau: "Judėjimas gamtoje, jojimas, joga" Gal ir galima laisvalaikiu studijuoti - kas ta per joga? Bet štai Rutkelytė nedviprasmiškai paaiškina skliausteliuose, jog tai yra jos gyvenimo būdas, o hobis. Štai - žinokit esu kriščionė, bet gyvenimo būdą pasirinkusi nekrikščionišką. Was ist das?
O skiltyje "geriausios knygos" yra ir Biblija, o kaipgi... Bet ji eina po Hesės knygų.
Aš tikrai nesuprantu, kaip krikščioniškos partijos sudėtyje esantis žmogus, krikščioniškas vertybes pastato už "gyvenimo būdo ribų".
Deja, teks šią gražią moterį išbraukti iš kandidačių. Visi programiniai dalykai dešinėje yra tik pažadai, bet jie turi būti paremti vertybėmis, o jos čia visiškai supainiotos ir rodo tikrą chaosą.
Anketa tikrai mokinukės lygio ne tik savo struktūra, bet ir turiniu. Kaip svarbu rinkėjams, kokį patiekalą mėgsta Rutkelytė. Neradau mėgstamiausios spalvos ir kino aktoriaus.
Turėtų būti. Jei jau taikote į tą jauną elektoratą, reikėtų drąsiau.

Užbaigti norėčiau "Artumos" redaktoriaus žodžiais: "Žinokit: ta Europa nebus tokia baisi ir bedieviška, jeigu ją valdyti išrinksim kuo daugiau tikrų krikščionių". Nuo savęs pridedu - žinodami tokį poreikį, kai kas tiesiog ima imituoti krikščioniškumą.
Būkit atidesni.



1 komentaras: